20-06-10

De koekoeksbloem en de koekoek

19juni 042

 

Wat heeft de koekoeksbloem met een koekoek te maken? En waarom zijn de blaadjes van de echte koekoeksbloem zo gerafeld? Een tragische liefde ligt hieraan ten grondslag, luister: 

Lang geleden leefde er aan de rand van een wetering, niet ver van de natte weiden, een mooie, wijze heks, Silene genaamd. Zij hulde zich altijd in prachtige roze en paarse gewaden. Nooit klopten  de zieken uit de wijde omgeving tevergeefs aan haar deur.

In die dagen leefde er ook een trotse tovenaar. Hij had een prachtige hermelijnen mantel.  Als een echte Don Juan had hij al menige vrouw verlaten.

Deze trotse tovenaar kon de stralende ogen van de mooie heks niet weerstaan,  viel voor haar liefde en verliet zijn vrouw en kind van dat moment. De heks en de tovenaar hadden alleen maar oog voor elkaar en alras kwam uit deze liefde een prachtige dochter voort. Het drietal leek volmaakt gelukkig, tot er een nieuwe vrouw in het leven van de tovenaar verscheen en hij de heks achterliet. Het kind kwijnde weg zonder de liefde van haar vader.

In grote wijsheid besloot de mooie heks dat deze tovenaar een ramp was voor zijn nageslacht en nooit meer een kind mocht teleurstellen door zijn onverantwoordelijke gedrag. Ze veranderde hem in een saaie, bruine vogel, die moeizaam door het luchtruim vloog. Iedereen zou weten dat hij die onverantwoordelijke vogel was, die zijn eigen kinderen verliet. En om de schande kompleet te maken moest hij de hele dag als een kind zeuren om koekjes “koek koek, koek koek”, zodat in de verre omgeving iedereen hoorde waar die slechte vader zat. Daarom zijn de mensen hem koekoek gaan noemen

Maar de wijze heks stak de hand ook in eigen boezem. Ze was zo beschaamd dat ze met al haar wijsheid niet had voorzien dat ze een mislukte vader had verleid. Ze veranderde zichzelf in een plant, met bloemen in de kleuren van haar gewaden, roze en paars.

Op een dag ontdekte de koekoek de betoverde heksenbloem en was zo kwaad over zijn eigen lot als lelijke, domme vogel, dat hij de blaadjes van de roze bloemen kapot maakte. Tot vandaag de dag zijn de gerafelde blaadjes te zien aan de roze bloemen van de echte koekoeksbloem. En als hij de kans krijgt spuwt de koekoek nog steeds zijn boosheid op haar. Daarom zien we in de bladoksels van deze bloem vaak het witte spuugschuim van de koekoek zitten, waardoor de mensen deze bloem de koekoeksbloem zijn gaan noemen.

 

auteur onbekend

20:00 Gepost door saartje in Vrije tijd | Commentaren (3) | Tags: koekoeksbloem, heks | |

Commentaren

Helaas, hier zijn de foto's nog steeds niet zichtbaar.

Gepost door: Renaat | 24-06-10

... en nu plots wel. Het lijkt er op dat de foto's pas komen van het ogenblik dat je laat weten dat ze ontbreken.
Een systeem om communicatie te bevorederen of zo?

Gepost door: Renaat | 24-06-10

Hihihi. Da's leuk bedacht. Jammer dat de vogel koekoek er zo bekaaid vanaf komt, ik vind het een prachtig beest. Die lila blomkes zijn ook lief en teder, ze moet wel een tedere heks zijn geweest, onze Silene. Overigens, best een levensecht verhaaltje, kwam zoiets als elkaar verlaten en de 'jong' in de steek laten niet vaker voor? Bij ons, de mensen? 'n Heel leuk verhaal, dank je wel.

Gepost door: Ine | 25-06-10

De commentaren zijn gesloten.