03-03-10

Over de grote rivierhaas en wasbeer

Op een dag zei haas tegen de wasbeer: 'Ik moet op reis, maar ik kan jou niet meenemen. ook de eend, olifant en muis blijven hier bij jou'. 'Oh, nee', zei de wasbeer, 'Je kunt toch niet alleen gaan. Wij gaan met je mee, want je moet over de grote rivier en die is heel diep en breed.'

Haas knikte. 'Ja, ik weet het', zei de haas. 'Ik ken de rivier, maar ik moet die weg alleen gaan. Je mag wel meelopen tot aan de oever. Zou je dat voor me willen doen?' Ze liepen samen naar de rivier.

 Aan de oever zei de haas: 'Nu moet ik echt gaan. Jij blijft hier, ga straks terug naar  eend, olifant en muis. Je kunt wel aan me denken, als ik er niet meer ben. En ik vind het fijn als je eend, olifant en muis verhalen over me vertelt, maar ik.... ik moet nu alleen verder'.  De stem van de haas stokte, en een hazentraan rolde over zijn gezicht.

Haas omhelsde wasbeer. Even hielden ze elkaar stevig vast. 'Ik moet nu gaan', zei de haas, 'ik zie jullie graag.' hij stak zijn poot omhoog, zwaaide voor de laatste keer en liep naar de rivier.

De kleine wasbeer ging op een steen zitten en wachtte tot hij de haas niet meer zag. Hij was verdrietig en huilde een beetje.

Wasbeer keek na een tijdje op, en veegde de tranen uit zijn ogen. Hij dacht aan haas. Haas had zo vaak gezegd: 'Alles heeft een begin en een eind'. 'Dat is zo,' fluisterde wasbeer. Hij haalde diep adem en zei hardop: 'Alles heeft een begin en een eind.'

 Toen liep wasbeer naar huis. Hij omhelsde de eend, de olifant en de muis. 'Haas is de grote rivier overgestoken,' zei hij zacht. 'en hij komt niet meer terug, hij blijft aan de overkant'.

Eend, olifant, muis en wasbeer gingen een eindje wandelen.... heel stilletjes. Ze dachten allemaal aan haas.

Opeens struikelde olifant over een steen. Hij viel en zijn trompet rolde uit zijn tas.

Olifant raapte zijn trompet op en begon een liedje te spelen. Eend sloeg de maat en muis pakte zijn fluit.

Ze maakten de hele avond muziek en zelfs wasbeer danste mee. Het was al nacht toen ze naar huis gingen om te slapen.

'Wasbeer, slaap je al?' vroeg muis. 'Nee ', bromde de wasbeer. 'Geloof jij dat haas onze muziek gehoord heeft?' 'Natuurlijk,'mompelde de  wasbeer, en hij streelde de muis.  'Dan moeten we vaker muziek maken'. 'Ja,' fluisterde wasbeer.

Toen was het weer stil.

Je hoorde alleen nog de wind in de bomen.Over de grote rivier - een verhaal over afscheid
naar Armin Beuscher & Cornelia Haas

21:18 Gepost door sientje in Algemeen | Commentaren (3) | |

Commentaren

zo duidelijk wat je bedoeld,
met zo een mooi verhaal...

Gepost door: ank | 04-03-10

Hier word ik stil van ... Zo mooi!
Fijne avond nog Sientje!
Lieve groetjes van Elle

Gepost door: Elle | 04-03-10

geen woorden voor nodig schitterend

Gepost door: daemske | 07-03-10

De commentaren zijn gesloten.