10-10-09

De macht van de massa is ook haar gevaar.

 

Image51

- Georges van Acker Vlaams dichter 1919 -

 

Meelopen met de massa is vaak gemakkelijk voor sommige mensen.

Er zijn mensen die meedoen, enkel om ergens bij te horen. Vreselijk vind ik het als er iets wat heel erg is gebeurt, zoals bijvoorbeeld 'n vliegtuig wat neerstort met meest allochtonen. De "grappen" die dan de ronde gaan doen, ook over internet. Ik verafschuw het en doe er nooit aan mee. Dat is mijn "humor" niet.

Eerder zal ik iets in het tegendeel doen, wijzen op waar iemand dan aan "mee" doet. Dan is het vaak ook nog: Ja, je hebt gelijk, ik doe het niet meer. Mensen gaan vaak te klakkeloos en gedachteloos door met het voortbrengen van zulk soort humor.

Mijn dochter was nog jong toen ze al het lef had om te zeggen tegen iemand: "Je hoeft al niets meer te vertellen, ik doe daar niet aan mee". Ik sprak mijn bewondering uit dat ze het deed, zeker als opgroeiend kind wil je er maar al te graag bij horen. Nu, zoveel jaar later, denkt ze nog precies zo en het heeft haar een meer zuivere staat van "zijn" gebracht. Weten waarvoor je staat.

Ook in een situatie wanneer een bekend, berucht of beroemd persoon overlijdt. Mensen denken dan er aan mee te moeten doen, met de hype. Toon liever wat medeleven aan je naaste mensen, ook al heb je er verder niet veel mee, toch zal dat van meer gevoel getuigen, dan mee willen opgaan in een massa gevoel van een voor jou onbekend persoon.

In het politieke spel is het al helemaal van belang je eigen stroming te behouden en daarvoor te pleiten. Soms tegen al het andere in. Het meelopen met een meerderheid, terwijl het niet je eigen keuze is, alleen om mee te doen, geeft je uiteindelijk niet die voldoening die je zou willen krijgen. Gaan voor je eigen keuze, vertellen waarom je juist die keuze maakt, kan heel verhelderend werken. Voor je zelf, maar ook voor anderen, zodat ze zien dat er geen erge dingen gebeuren als je een eigen keuze hebt. Respecteren van elkaar's keuze is het belangrijkste. Als je soms toch van keuze verandert, heb je er in ieder geval over nagedacht. Niet altijd heeft de grote massa het goede voor jou. Maak dan je eigen keuze. Dat is niet makkelijk. Maar wel een begin.

De massa, dat zijn we allemaal samen. Probeer in die massa juist die ene unieke zelf te zijn. Degene, die opvalt in de massa ben jij.

Misschien wel.

23:14 Gepost door saartje in Actualiteit | Commentaren (3) | Tags: georges van acker | |

Commentaren

Er zit absoluut groot gevaar aan het opgaan in en met de massa. Maar ook het meegaan met stromingen op godsdienstig gebied is gevaarlijk. Ik ben blij dat dit onderwerp is aangekaart, hier. Je kunt elkar niet genoeg waarschuwen en blijven benadrukken dat een mens het recht heeft zichzelf te zijn én te blijven. Laat je door niemand vormen noch omvormen dan door je eigen eerlijke inborst, want een mens kan niet liegen tegen zichzelf. Mooi stuk, Saartje, met dank aan Georges.

Gepost door: Ine | 11-10-09

Zeer waar!! Jezelf durven zijn, daar is dikwijls moed voor nodig, tegen de stroom inzwemmen, vermoeiend, maar het is de moeite!
Leve groetjes,

Gepost door: Denkertje | 11-10-09

WIJS Heel mooi gezegd En wijs!

Gepost door: Inge Deconinck | 24-01-10

De commentaren zijn gesloten.