14-01-09

Niet oordelen

mooie man

foto: Ine Braat


Naarmate we meer overtuigd zijn dat wijzelf met ons zelf verzoend zijn, in die mate kunnen wij ook verzoenend werken voor anderen. Als je mensen met elkaar verzoenen wilt moet je afzien van een oordeel. Het is niet onze taak om anderen de maat te nemen, te oordelen of te veroordelen. Als we voortdurend bezig zijn om ons een oordeel te vormen over mensen en te vertellen wat er verkeerd is en wat er veranderen moet, dan scheppen we alleen maar meer verdeeldheid. Werp je niet op als rechter ... veroordeel niet ...  In deze wereld worden we geacht voortdurend over mensen een oordeel te hebben. Afzien van een oordeel lijkt bijna onmogelijk.

Maar het is een van de mooiste vruchten van een spirituele levenshouding.

 "Brood voor Onderweg"
Henri Nouwen - copyright Lannoo 
 

 
Lief Sientje,
 
In mijn werk kom ik al te vaak tegen dat mensen te snel een oordeel over iets of iemand hebben. Daar heb ik moeite mee en ik durf mensen er best op attenderen dat het soms heel anders kan zijn, dan men doet veronderstellen.
Ik merk meteen of dat mensen het aannemen, wetende dat het niet reëel is een oordeel te vellen. En anderen die menen dat ik maar wat raak praat.
Maar ik zal nooit een oordeel vellen, ik zal alle kanten van iets willen bezien en ontdekken. Als het om erge gebeurtenissen gaat, zoals bijvoorbeeld een vader die zijn kinderen ombrengt, en misschien ook nog zichzelf doodt, dan wordt er al vaak en gauw geroepen dat die vader niet deugt.
Maar wie ben ik om daarover te oordelen? Ik kan het niet goed praten, maar ik kan wel bedenken dat zo'n mens in zeer diepe nood moet zijn, om zijn eigen kind te doden.
En ik zou niet de rechter kunnen zijn die hier uiteindelijk wèl een oordeel over moet uitspreken.
Een rechter moet veel capaciteiten hebben om tot een rechtvaardig oordeel te kunnen komen.
Zelfs daarover kan ik met mijn kleine mensen verstand niet oordelen.
 
saartje

22:27 Gepost door saartje in Algemeen | Commentaren (1) | |

Commentaren

oordeel "ik vind u tof", ik vind u plezant", ik vind dat je grappig bent": etc, etc: dat zijn al oordelen die men in het onderbewuste heeft geveld.
oordeel niet zo maar op een oordeel :-) soms is het meer dan enkel een oordeel.

Gepost door: watje | 15-01-09

De commentaren zijn gesloten.